Wat is Mindfulness?

Iedereen heeft de term Mindfulness wel eens gehoord. Maar wat is het nou precies en hoe heb je daar profijt van?

Mindfulness betekent doelbewust aanwezig zijn in dit moment zonder oordeel.


Misschien klinkt dat vaag of zweverig maar eigenlijk is het heel praktisch. Mindfulness is dan ook iets wat je beoefend. Met mindfulness meditatie leer je om meer in het moment te zijn. Je bent je bewust van je emoties, je gedachten en je lichaamssensaties. Je treed deze met acceptatie en compassie tegemoet. Dat geeft ruimte voor bewuste reacties en keuzes.

Zijn in het moment is niet iets waar we doorgaans van nature mee opgroeien. Onze maatschappij is heel coginitief en prestatie gericht ingesteld. Leren zijn in het moment vereist daarom oefening en beoefening. Je leert je bewust te zijn van je ervaringen en deze te erkennen op het moment dat het gebeurd. Dit geeft je ruimte om veel bewuster te reageren, betere keuzes te maken, meer te genieten en mentaal veerkrachtiger te worden. Met Mindfulness breng je denken, doen en voelen weer in balans.

 

Beoefening van Mindfulness
Mindfulness is geen trucje om je snel beter te voelen. Mindfulness kan je vergelijken met sporten. Je hebt misschien niet altijd zin om naar de sportschool te gaan, maar als je bent geweest voel je je toch beter. Vaak ga je sporten met een doel. Je wilt misschien meer conditie trainen, spieren kweken, leniger worden, je hoofd leeg maken, gezond worden/blijven. Die doelen bereik je niet na 1 lesje spinnen of yoga. De voordelen van sporten komen met de tijd en hoe meer je het beoefend hoe beter/sneller het gaat. Oefen je een tijdje niet dan zal je dat merken. Zo werkt het met mindfulness ook. 

De 8 weekse MBSR-IT Training
Klinkt allemaal prachtig natuurlijk maar hoe dan? Tijdens de 8 weekse MBSR -IT training maak je kennis met verschillende oefeningen die bedoelt zijn om te vertragen, te ervaren en jezelf te observeren. Wat doet dit met mij? Het vergt de wil of in ieder geval een vorm van nieuwsgierigheid om nieuwe dingen te proberen. Het kan zijn dat dat onwennig of ongemakkelijk voelt of misschien juist wel grappig, leuk en eye-opening.

Er bestaan heel veel verschillende vormen van meditatie. Misschien heb je al wel eens wat geprobeerd. Mindfulness meditatie is een soort meditatie die ook uitgebreid wetenschappelijk is onderzocht en getest. Het is bij Mindfulness meditatie niet de bedoeling dat je nergens aan denkt of dat je je gedachten uitschakeld. Dit is een veel gehoord misverstand. Bij mindfulness meditatie trainen we de concentratie om zich bewust ergens op te richten. Door bewust de aandacht ergens op te richten wordt je je bewust van je eigen gedachten, emoties en lichaamssensaties. Dit heeft grote invloed op hoe je je voelt en welke beslissingen je neemt. Door je hier bewust van te worden en alles zonder oordeel te erkennen crieer je ruimte voor een veel bewustere reactie.
Misschien merk je bijvoorbeeld tijdens je meditatie dan wel op dat je onrustig bent of dat er veel gedachten zijn. Daar hoef je dan niets aan te veranderen. Opmerken en erkennen van wat er is in het moment zonder oordeel is Mindfulness beoefenen. Dit helpt om beter voor jezelf te zorgen. 

Een van de onderdelen van de training is het delen van ervaringen over de oefeningen en het bekijken hiervan. Je deelt natuurlijk enkel wat je wilt delen. Er is ook aandacht voor een stuk educatie om oefeningen, ervaringen en mindfulness beter te begrijpen. 

Verschillende vormen van Mindfulness-meditatie
Natuurlijk besteden we tijdens de Mindfulness-training aandacht aan de traditionele zitmeditatie maar er zijn vele vormen van Mindfulness die je kunnen helpen in je dagelijkse leven. We geven daarom ook aandacht aan simpele yoga oefeningen, loopmeditatie, een liggende lichaamsmeditatie en een eetmeditatie. Elke vorm heeft zijn eigen uitwerking en kracht en is daarom goed om te beoefenen en uit te proberen. Je kiest na de curcus natuurlijk zelf welke vorm bij je past en hoe je dit integreerd in je leven. 

Mindfulness huiswerk
Zoals al een paar keer genoemd gaat Mindfulness vooral om beoefening. Je krijgt elke week 1 of meer oefeningen mee om thuis mee aan de slag te gaan. Hier ben je doorgaans een uur per dag mee bezig. Zorg dus dat als je je opgeeft voor een Mindfulness-training dat je ook tijd hebt om te oefenen. De thuisbeoefening is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de training. Heb je die tijd niet, dan is dit niet het moment om te starten.

Stiltedag
Een belangrijk onderdeel van deze training is de stiltedag. De stiltedag is van 10.00 tot 16.00.
Op deze dag beoefenen we verschillende meditaties in stilte om te ervaren wat een langere periode van stilte met je doet. 


Intake gesprek
Graag spreek ik elke deelnemer voor de start van de curcus individueel. Grondlegger Jon Kabat-Zinn zei ooit dat hij niemand kon bedenken die geen baat zou hebben bij een Mindfulness-training. Toch inventariseer ik graag met elke deelnemer of deze training is wat je nodig hebt. Kloppen de verwachtingen? Het geeft elke deelnemer de kans om vragen te stellen en mogelijke obstakels te bespreken.  Dit gesprek duurt ongeveer een half uurtje en is vrijblijvend. 

Wanneer beter geen Mindfulness?
Er zijn een aantal voorbeelden te noemen van gevallen waarin mindfulness misschien nu niet de juiste stap is. Voor mensen die extreem Burn-out zijn en geen energie hebben voor de oefeningen is het geen goed idee meteen met Mindfulness te starten. Zij kunnen dit beter doen als ze al wat verder in het herstel proces zijn. Ook personen met PTSS, een actueel trauma of personen die midden in de depressive episode zitten kunnen beter eerst behandeling hiervoor zoeken alvorens een mindfulness-training te volgen. 

Mindfulness en AD(H)D
Uit meedere onderzoeken komt inmiddels naar voren dat Mindfulness behulpzaam is bij het verminderen van AD(H)D symptomen. Via verschillende mindfulness oefeningen trainen we de focus en concentratie. Toch staan de meeste mensen met AD(H)D niet te trappelen om een Mindfulness curcus te doen. Het idee dat men stil moet zitten, niet mag bewegen en dat dan het hoofd leeg en rustig zou worden klopt niet met de ervaring van de meeste mensen als ze eens proberen te mediteren. Wat er vaak gebeurd is dat het juist opvalt hoeveel gedachten, emoties en fysieke sensaties er wel niet zijn. Het brein lijkt juist alleen maar drukker te worden ipv rustiger. Veel mensen geven het dan ook al snel op. Niet zo gek. 

Ik kan echter niet genoeg benadrukken dat het niet de bedoeling is van mediteren om je hoofd leeg te maken of rustig te worden. De bedoeling is enkel om te observeren wat er is zonder oordeel. Zeker in het begin zal je brein alle kanten op gaan. Dat is heel normaal. Ook bij mensen die geen AD(H)D hebben. Als je los laat dat er iets moet gebeuren of dat je rustig moet worden en gaat observeren dan ben je gewoon goed bezig. Gaandeweg train je je brein op een vriendelijke manier, zonder te forceren om de aandacht daar te leggen waar je hem wil hebben.  De meditatieapp Headspace heeft een leuke animatie hierover: Training the Monkey mind

Mindfullness kan enorm helpen om de negatieve effecten van AD(H)D te verminderen. Je traint je brein om bewust je focus te verleggen, je grenzen beter aan te voelen en hierdoor onder of overprikkeling te voorkomen. Je leert ook om emoties beter te herkennen en te reguleren. Je leert te luisteren naar wat je nodig hebt en hierdoor bewustere keuzes te maken. Kortom Mindfulness kan iemand met AD(H)D enorm vooruit helpen. 

Vragen?
Ben je benieuwd of Mindfulness wat voor je is? Heb je nog vragen voor me? Laat het me vooral weten. Ik help je graag en reageer snel. Mail me op manja@wildebrouw of vul hieronder het contactformulier in.



.

 
 
 
E-mailen
Bellen
Info